Θεραπεία μέσα από τις Εκφραστικές Τέχνες

Δραματοθεραπεία

Η μάσκα, ο ρόλος, η εργασία με αντικείμενα, το στήσιμο σκηνικών, τα σωματικά γλυπτά και ένα πλήθος άλλων τεχνικών χρησιμοποιούνται με τρόπο που δημιουργούν μία απόσταση ασφαλείας για τον ψυχισμό και επιτρέπουν μία ψυχική διεργασία που βασίζεται στην δημιουργικότητα. Η δραματοθεραπεία στηρίζεται στην τέχνη και ενδιαφέρεται να παράξει αισθητικά προϊόντα, προκειμένου να δημιουργηθεί αυτή η απόσταση για να μπορέσει να δει ο άνθρωπος το θέμα που τον απασχολεί με τρόπο ζωντανό αλλά και αποστασιοποιημένο ταυτόχρονα. Αυτή η απόσταση βοηθά στην αντιμετώπιση, την αυτογνωσία αλλά και την θεραπεία ψυχικών τραυμάτων. Σε όλη την διαδικασία, είναι ενεργοποιημένος ολόκληρος ο άνθρωπος, η φαντασία του, η δημιουργικότητά του, το σώμα του και φυσικά ο νους του. Κάθε συνεδρία αποτελεί ένα πολιτισμικό γεγονός, ενώ δεν είναι απαραίτητη καμία σχέση με την τέχνη προηγουμένως. Η δραματοθεραπεία είναι κατάλληλη για ενήλικες και εφήβους. Για τους εφήβους, η μέθοδος είναι εξαιρετική καθώς βοηθάει πολύ μέσα από τους ρόλους τον νεαρό άνθρωπο, να βρει την ταυτότητα του.

Μουσικοθεραπεία

Η μουσικοθεραπεία είναι μια τεκμηριωμένη θεραπεία βάσει κλινικών στοιχείων (evidence- based therapy) η οποία στοχεύει την βελτίωση ή την ίαση δυσκολιών – προβλημάτων που αφορούν την ψυχική, σωματική ή/και πνευματική υγεία του ατόμου. Η διαδικασία στηρίζεται στο βίωμα συγκεκριμένων μουσικών εμπειριών (τον μουσικό αυτοσχεδιασμό, την αναδημιουργία μουσικών κομματιών, την σύνθεση, την ακρόαση, το τραγούδι) και πάντα μέσα στο πλαίσιο εμπιστοσύνης και ασφάλειας της θεραπευτικής σχέσης. Απευθύνεται σε ηλικίες που καλύπτουν όλο το ηλικιακό φάσμα (προγεννητική περίοδος μέχρι το τέλος της ζωής) και εφαρμόζεται ως μόνη θεραπεία ή επικουρικά με άλλες θεραπείες.

Χοροθεραπεία

Η χοροθεραπεία είναι η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης και του χορού, μέσα από την οποία το άτομο συμμετέχει δημιουργικά σε μια διαδικασία που προωθεί τη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική του ολοκλήρωση.

Κάποιες από τις βασικές αρχές της Χοροθεραπείας είναι ότι: Το σώμα και η κίνηση καθρεπτίζουν την ιστορία, την προσωπικότητα και τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται σαν ένα «όλον» όπου το σώμα – ο νους/σκέψη –  το συναίσθημα – και το πνεύμα βρίσκονται σε διαρκή αλληλεπίδραση. Μια αλλαγή στο κινητικό εύρος, αντανακλά και σημαίνει μια εσωτερική αλλαγή και σε μια στάσης ζωής και αντιστρόφως. Η Χοροκινητική Χοροθεραπεία χρησιμοποιεί την δύναμη της προσωπικής εκφραστικής κίνησης και του αυτοσχεδιασμού, ο οποίος εδώ λειτουργεί όπως ο ελεύθερος συνειρμός στην ψυχοθεραπεία. Έχει σκοπό να αντλήσει πολύτιμα στοιχεία και σύμβολα από το ασυνείδητο ώστε να συνειδητοποιηθούν στο παρόν. Αφορά όλους όσους θέλουν να βελτιώσουν την σχέση τους με το σώμα τους, τον εαυτό τους και να βιώσουν την χαρά του μοιράσματος με ενσυναίσθηση και της επικοινωνίας με τους άλλους.