Tο παιχνίδι στη ψυχοθεραπεία Gestalt

Η θεραπεία Gestalt είναι μια υπαρξιακή, φαινομενολογική και ολιστική προσέγγιση με έμφαση στην απόκτηση επίγνωσης στο εδώ και τώρα και στην αλληλεξάρτηση μεταξύ των ανθρώπων και του περιβάλλοντος τους. Η φιλοσοφία, η θεωρία και η πρακτική της θεραπείας gestalt μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν με μικρές προσαρμογές στη θεραπευτική εργασία με παιδιά. Ο Oaklander μπορεί να θεωρηθεί ως ο ιδρυτής της παιγνιοθεραπείας gestalt.

Σύμφωνα με τη Gestalt οι άνθρωποι είναι ολιστικές οντότητες, πράγμα που σημαίνει ότι το σύνολο του σώματός τους, των συναισθηματικών και πνευματικών πτυχών, της γλώσσας, της σκέψης και της συμπεριφοράς τους είναι περισσότερα από τα μέρη του. Τα παιδιά βιώνουν συνεχώς ανάγκες διαφορετικής φύσης, που προκαλούν δυσφορία μέχρι να ληφθούν μέτρα για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών. Πρέπει να οργανώσουν τις αισθήσεις, τις σκέψεις, τη γνώση και τη συμπεριφορά τους γύρω από μια συγκεκριμένη ανάγκη μέχρι να ικανοποιηθεί.

Οι υγιείς οργανισμοί είναι σε θέση να προσδιορίσουν την πιο κυρίαρχη ανάγκη  προκειμένου να χρησιμοποιήσουν πόρους μέσα τους ή το περιβάλλον για να την ικανοποιήσουν. Ο σχηματισμός και η καταστροφή Gestalt λαμβάνουν χώρα σύμφωνα με  προ-επαφή, αίσθηση και επίγνωση, επιλογή κατάλληλης δράσης και κινητοποίησης, τελική επαφή, μετά την επαφή και απόσυρση, οπότε η όλη διαδικασία επαναλαμβάνεται.

Οι ικανότητες για  επαφή είναι απαραίτητες για την ικανοποίηση των αναγκών και την οργανική αυτορρύθμιση. Η επαφή δημιουργείται μόλις τα παιδιά χρησιμοποιήσουν το περιβάλλον για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Μια διαταραχή των ορίων επαφής συμβαίνει όταν τα παιδιά δεν είναι πλέον σε θέση να διαμορφώσουν μια υγιή ισορροπία μεταξύ τους και του κόσμου προκειμένου να ικανοποιήσουν αποτελεσματικά τις ανάγκες. Υπάρχουν επτά διαταραχές των ορίων επαφής, δηλαδή η εισαγωγή, η προβολή, η συρροή, η ανάκλαση, η εκτροπή, η απευαισθητοποίηση και ο εγωτισμός.

Οι πολικότητες μπορούν να θεωρηθούν ως αντίθετα που αλληλοσυμπληρώνονται ή αντιτίθενται. Υπάρχουν διάφορες μορφές πόλωσης, δηλαδή πολικότητες σε σχέση με τα συναισθήματα, τα χαρακτηριστικά του εαυτού και τα χαρακτηριστικά των άλλων. Συχνά προκύπτει σύγκρουση μεταξύ των πολικοτήτων μέσα στο άτομο και οδηγεί σε μια κατακερματισμένη ύπαρξη. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, τα παιδιά θα πρέπει να καθοδηγούνται ώστε να συνειδητοποιήσουν τις πολικότητες μέσα τους και τη ζωή τους, προκειμένου να αποκτήσουν ολοκλήρωση του εαυτού τους. Οι πολικότητες μπορούν να θεωρηθούν ως αντίθετα που αλληλοσυμπληρώνονται ή αντιτίθενται.

Η δομή της προσωπικότητας αποτελείται από πέντε επίπεδα, δηλαδή το ψευδές στρώμα, το οποίο αντιπροσωπεύει τους ρόλους που παίζουν τα παιδιά. Το φοβικό στρώμα, όπου τα παιδιά έχουν επίγνωση του συνθετικού τους παιχνιδιού και έτσι βιώνουν άγχος. Το στρώμα του αδιεξόδου, όπου τα παιδιά έχουν επίγνωση των ρόλων που παίζουν αλλά αντιστέκονται στο να ενεργούν με τρόπο αυτοϋποστήριξης. Tο εκρηκτικό στρώμα, όπου η κατατονική παράλυση εμποδίζει τα παιδιά να απελευθερωθούν από το αδιέξοδο. Το εκρηκτικό στρώμα, όπου αποκτάται νέα ενέργεια για την ολοκλήρωση των ημιτελών εργασιών. Τα παιδιά σε αυτό το στρώμα βιώνουν αληθινά συναισθήματα και πειραματίζονται με νέα συμπεριφορά.             

Τρεις στόχοι μπορούν να διακριθούν σε σχέση με την παιγνιοθεραπεία gestalt, συγκεκριμένα η προώθηση της αυτο-υποστηρικτικής συμπεριφοράς των παιδιών, η προώθηση της επίγνωσης των παιδιών για τη διαδικασία τους και η προώθηση της ένταξης, όπου τα παιδιά βοηθούνται να ενσωματώσουν τις γνώσεις, τα συναισθήματα, το σώμα και τις αισθήσεις τους ως ολιστικό. οντότητα προκειμένου να ολοκληρώσουν τις ημιτελείς εργασίες τους στο προσκήνιο. Η θεραπεία Gestalt είναι μια θεραπεία διαδικασίας κατά την οποία δίνεται προσοχή στο τι και πώς της συμπεριφοράς, παρά στο γιατί. Προκειμένου να ενισχύσει την επίγνωση των παιδιών για τη δική τους διαδικασία, η Oaklander προτείνει μια συγκεκριμένη θεραπευτική διαδικασία στο μοντέλο της για την παιγνιοθεραπεία gestalt.

Το πρώτο στάδιο της θεραπευτικής διαδικασίας εστιάζει στην οικοδόμηση της θεραπευτικής σχέσης.Σημαντικές πτυχές περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας σχέσης εγώ-εσύ, εστίαση στο εδώ και τώρα, τις ευθύνες του παιδιού και του θεραπευτή, την εστίαση στην εμπειρία και την ανακάλυψη, τον χειρισμό της αντίστασης και τον καθορισμό ορίων.Η αξιολόγηση γίνεται συνεχώς κατά τη διάρκεια της παιγνιοθεραπείας gestalt. Ωστόσο, τα παιδιά αξιολογούνται ολιστικά σύμφωνα με την προσέγγιση της θεωρίας gestalt λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες πτυχές του ολιστικού εαυτού τους.

Κατά τη διάρκεια της παιγνιοθεραπείας gestalt αξιολογούνται η θεραπευτική σχέση, οι δεξιότητες επαφής και επαφής, το ενδιαφέρον των παιδιών, η στάση του σώματος και το χιούμορ, η αντίσταση, η συναισθηματική έκφραση, οι γνωστικές πτυχές, η δημιουργικότητα, η αίσθηση του εαυτού, οι κοινωνικές δεξιότητες και η διαδικασία του παιδιού. Ως μέρος της αξιολόγησης της μοναδικής διαδικασίας των παιδιών κατά τη διάρκεια της παιγνιοθεραπείας gestalt, ο θεραπευτής θα δώσει προσοχή στη μοναδική ιδιοσυγκρασία κάθε παιδιού καθώς συμβάλλει σε ορισμένα εγγενή χαρακτηριστικά και τρόπους με τους οποίους τα παιδιά θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης, ο σχεδιασμός της θεραπείας μπορεί να γίνει εστιάζοντας στο αναπτυξιακό επίπεδο του παιδιού, στη μοναδική διαδικασία και ιδιοσυγκρασία, στις διαταραχές των ορίων επαφής και επαφής, στο επίπεδο αντίστασης και σε θέματα που εμπλέκονται στο ιστορικό ζωής του παιδιού.                                                              

Η ενίσχυση των δεξιοτήτων επαφής και της αυτοϋποστήριξης των παιδιών είναι μια σημαντική φάση της θεραπευτικής διαδικασίας παιχνιδιού gestalt. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην αισθητηριακή και σωματική επαφή και στην ενίσχυση της αίσθησης του εαυτού των παιδιών.Όσον αφορά το τελευταίο, πρέπει να δοθεί προσοχή: στον ορισμό του εαυτού. Επιλογές, κυριαρχία, εξουσία και έλεγχος. κατοχή προβολών· όρια και περιορισμοί, παιχνιδι, φαντασία και χιούμορ. Η αυτοϋποστήριξη και η ισχυρή αίσθηση του εαυτού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το επόμενο στάδιο συναισθηματικής έκφρασης.

Μια μεγάλη ποικιλία μέσων, όπως μοντελοποίηση με πηλό και παιχνίδι με άμμο, και δραστηριότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της αισθητηριακής επαφής του παιδιού. Οι δραστηριότητες επικεντρώνονται σε όλες τις αισθήσεις, δηλαδή την αφή, την όραση, την ακοή, τη γεύση και την όσφρηση. Μερικές από αυτές τις δραστηριότητες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό για την αντιμετώπιση περισσότερων από μία λειτουργιών αισθητηριακών επαφών ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, η αναπαραγωγή μουσικής ενώ εργάζεστε με δαχτυλομπογιές μπορεί να περιλαμβάνει τις λειτουργίες αφής και ακοής.

Όσον αφορά τις τεχνικές και τις δραστηριότητες για τη δημιουργία σωματικής επαφής, γίνεται διάκριση μεταξύ: τεχνικών και δραστηριοτήτων για την προώθηση της επίγνωσης του σώματος, όπως η δραματοποίηση ορισμένων κινήσεων ή συναισθημάτων τεχνικές και δραστηριότητες για την ενίσχυση της επίγνωσης των παιδιών και την αποτελεσματική χρήση της αναπνοής τους και τεχνικές και δραστηριότητες χαλάρωσης. Οι τεχνικές για την ενίσχυση της αίσθησης του εαυτού των παιδιών περιλαμβάνουν την εστίαση σε πολικότητες στον εαυτό τους, όπως πτυχές που τους αρέσουν και δεν τους αρέσουν. Σε αυτό μπορεί επίσης να συμβάλει η εμπειρία της ,  καθώς και τεχνικές που επικεντρώνονται στο να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με το σώμα και τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να κατανοήσουν τη μοναδικότητά τους.

Κατά το στάδιο της συναισθηματικής έκφρασης, η εστίαση είναι πρώτα στην έκφραση της επιθετικής ενέργειας, η οποία αναφέρεται στην ενέργεια που απαιτείται για την ανάληψη δράσης και την έκφραση συναισθημάτων. Η έκφραση της επιθετικής ενέργειας χρησιμεύει ως προϋπόθεσηγια υγιή συναισθηματική έκφραση. Η έκφραση της επιθετικής ενέργειας πρέπει να γίνεται σε πνεύμα διασκέδασης και παιχνιδιού, αλλά και σε κλίμα ασφάλειας. Ο θεραπευτής πρέπει να συμμετέχει ενεργά σε αυτό. Το χτύπημα μαξιλαριών και η διεξαγωγή διαγωνισμού ρίψης πηλού είναι παραδείγματα δραστηριοτήτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Αφού έρθετε σε επαφή με την επιθετική ενέργεια, η εστίαση είναι σε μια γνωστική συζήτηση σχετικά με τα συναισθήματα, όπως τι είναι τα συναισθήματα και τη σχέση μεταξύ των συναισθημάτων και της αντίδρασης του σώματος σε αυτά. Διαφορετικές τεχνικές και δραστηριότητες μπορούν να καθοδηγήσουν τα παιδιά να μιλήσουν για συναισθήματα, προτού χρησιμοποιηθούν προβολικές τεχνικές για να κατέχουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να αποκτήσουν στρατηγικές χειρισμού για αυτά. Αυτές οι τεχνικές διευκολύνουν την επίγνωση των παιδιών στο παρόν, προάγουν την αυτο-ανάπτυξη γιατί βοηθούν τα παιδιά να κάνουν δηλώσεις για τον εαυτό τους και βοηθούν τα παιδιά να ολοκληρώσουν τις ημιτελείς εργασίες στη ζωή τους. Επομένως, τα παιδιά βοηθούνται κατά τη φάση της συναισθηματικής έκφρασης μέσω διαφόρων τεχνικών παιγνιοθεραπείας να προβάλλουν συναισθήματα, να μάθουν στρατηγικές χειρισμού για αυτά και να κάνουν επιλογές για την έκφρασή τους

Παιχνίδι με την άμμο

Σύμφωνα με τους Miller και Boe (1990), το παιχνίδι με την άμμο θεωρείται μια μορφή μη κατευθυντικού προβολικού παιχνιδιού, όπου οι μικροσκοπικές φιγούρες επιλέγονται από το παιδί και τοποθετούνται σε υγρή ή στεγνή άμμο. Το παιχνίδι στην άμμο είναι μια μη λεκτική μη ορθολογική μορφή θεραπείας που φτάνει σε ένα βαθύ προλεκτικό επίπεδο της ψυχής. Σε αυτήν την ψυχοθεραπευτική μέθοδο, οι ασθενείς δημιουργούν τρισδιάστατες σκηνές, εικόνες ή αφηρημένα σχέδια σε ένα δίσκο συγκεκριμένου μεγέθους, χρησιμοποιώντας άμμο, νερό και μεγάλο αριθμό μικροσκοπικών ρεαλιστικών φιγούρων.

Το παιχνίδι με την άμμο μπορεί επομένως να θεωρηθεί μια μορφή μη λεκτικού προβολικού παιχνιδιού, όπου τα παιδιά δημιουργούν τοπία, εικόνες ή αφηρημένες έννοιες σε έναν δίσκο άμμου συγκεκριμένου μεγέθους, στον οποίο τοποθετούν μικροσκοπικές φιγούρες που επιλέγουν.

Θεραπευτική αξία του παιχνιδιού με την άμμο

Σύμφωνα με τους Allan and Berry (1993), Carey (1990, σελ. 197–198), Miller and Boe (1990), Oaklander (1988, 1997) και West (1992), το παιχνίδι με την άμμο έχει μοναδική θεραπευτική αξία για τους ακόλουθους λόγους:

Παρέχει αισθητηριακή διέγερση της αίσθησης της αφής στο ότι αισθάνεται καλά όταν την αγγίζετε.Τα όρια τίθενται στα παιδιά, δηλαδή το μέγεθος του δίσκου άμμου, που τα βοηθά να ενεργούν εντός των ορίων τους.

Το παιχνίδι με την άμμο επιτρέπει στα παιδιά να αναλάβουν τον απόλυτο έλεγχο της δράσης και έτσι να βιώσουν τον έλεγχο, καθώς τα μοντέλα του δίσκου με άμμο μπορούν να σταθούν, να κινηθούν ή να θαφτούν στην άμμο για να απεικονίσουν ένα συγκεκριμένο κατασταση.

Μπορεί να ενθαρρύνει τη λεκτική συζήτηση όπου το παιδί έχει φτωχές λεκτικές δεξιότητες ή να ενθαρρύνει τη μη λεκτική επικοινωνία εάν το παιδί χρησιμοποιεί αμυντικούς μηχανισμούς.

Δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να χειριστούν τραύματα εξωτερικεύοντας φαντασιώσεις. αναπτύσσουν έτσι μια αίσθηση ελέγχου επί των εσωτερικών παρορμήσεων.

Συμβάλλει στην έκφραση συναισθημάτων όπως η επιθετικότητα και το άγχος με τα οποία το παιδί μερικές φορές δυσκολεύεται να έρθεισε επαφή.Τα μικροσκοπικά παιχνίδια εκτίθενται και τα παιδιά δεν χρειάζεται να δημιουργήσουν το δικό τους υλικό όπως στις δραστηριότητες ζωγραφικής

Η προβολή συμβολικού υλικού μέσω του παιχνιδιού με δίσκο με άμμο έχει θεραπευτική αξία καθώς τα παιδιά εκφράζουν κάτι μέσα τους. Όταν τα παιδιά λένε μια ιστορία για την εικόνα τους με την άμμο, εκφράζουν περισσότερο τον εαυτό τους σε άλλο επίπεδο και, όταν μπορούν να κατέχουν διάφορα μέρη της εικόνας με άμμο, πραγματοποιείται ενσωμάτωση. 

Ο πηλός ως τεχνική προβολής

Ο πηλός μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους κατά τη φάση της συναισθηματικής έκφρασης. Μαζί με τον πηλό μπορούν να παρέχονται στο παιδί πήλινα εργαλεία, όπως λαστιχένιο σφυρί, κόφτης τυριών και ούτω καθεξής.Ο πηλός ως μέσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παιγνιοθεραπείας gestalt. Η μοντελοποίηση από πηλό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για την αισθητηριακή επαφή σε σχέση με τη λειτουργία της αφής. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως προβολική τεχνική κατά τη φάση της συναισθηματικής έκφρασης, καθώς δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να προβάλουν τα συναισθήματά τους σε συμβολικό επίπεδο.Το παιχνίδι με πηλό έχει πλεονεκτήματα για τις δεξιότητες των παιδιών σχετικά με την αυτογνωσία και τον συναισθηματικό έλεγχο, καθώς μπορούν να προβάλλουν και να κατέχουν τα συναισθήματά τους, ενώ ο πηλός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον αέρα συναισθημάτων όπως ο θυμός. Έχει διαπιστωθεί ότι ακόμη και στους έφηβους αρέσει να χρησιμοποιούν τη ρίψη πηλού ως στρατηγική χειρισμού για την απογοήτευσή τους

Τα πλεονεκτήματα του παιχνιδιού με πηλό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παιγνιοθεραπείας gestalt μπορούν να συνοψιστούν ως εξής (Blom 2000; Oaklander 1988; Schoeman 1996d; Webb 1991; West 1992):

Είναι εύκαμπτο και απαλό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παιδιά όλων των ηλικιών.Παρέχει στα παιδιά μια αίσθηση μαεστρίας, καθώς μπορούν να λυγίσουν τον πηλό και να τον διαμορφώσουν όπως θέλουν. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για τη χρήση του.Παρέχει κιναισθητική και αισθητηριακή διέγερση, η οποία με τη σειρά της προάγει τη συναισθηματική έκφραση του παιδιού.

Τα επιθετικά παιδιά μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να εκτοξεύσουν την επιθετικότητά τους με διάφορους τρόπους, όπως να πετάξουν ή να χτυπήσουν τον πηλό.Παρέχει μια ευκαιρία στον θεραπευτή να παρατηρήσει τη διαδικασία του παιδιού.Παρέχει στο παιδί την ευκαιρία για συμβολική και τρισδιάστατη απεικόνιση.Λειτουργεί ως γέφυρα για λεκτική έκφραση, ειδικά για παιδιά που δυσκολεύονται να μιλήσουν.Ο θεραπευτής μπορεί να δει τι συμβαίνει με το παιδί παρατηρώντας πώς δουλεύει με τον πηλό.

Μερικές φορές ο πηλός χρησιμοποιείται ως το μόνο μέσο προβολής κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας και μερικές φορές ο πηλός ως μέρος μιας συνεδρίας, μαζί με ένα άλλο μέσο, όπως ένα σχέδιο ή ένα παιχνίδι με άμμο, για να βοηθήσει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με ορισμένα συναισθήματα ή να εκφράζουν τα συναισθήματά τους .

Τα όνειρα  κατά τη διάρκεια της παιγνιοθεραπείας Gestalt

Τα όνειρα μπορούν να θεωρηθούν ως παραδείγματα του δευτερογενούς κόσμου του παιδιού, καθώς συχνά περιέχουν πτυχές που μπορούν να υπάρχουν μόνο σε φαντασιώσεις. Μπορούν έτσι να θεωρηθούν μια μορφή φαντασίας και μια μορφή προβολής (Schoeman 1996a,1996c).Από την άποψη της θεωρίας gestalt, τα όνειρα θεωρούνται επίσης η πιο αυθόρμητη έκφραση του ανθρώπου. Κάθε μέρος ενός ονείρου θεωρείται ένα μη ολοκληρωμένο και ημιτελές μέρος της προσωπικότητας.

Τα όνειρα δεν ερμηνεύονται από τον θεραπευτή gestalt, αλλά τα παιδιά βοηθούνται να τα βιώσουν εδώ και τώρα, προκειμένου να ενσωματώσουν κατακερματισμένα μέρη (Aronstam 1989· Phares 1984· Thompson and Rudolph 1996· Yontef 1993). Τα παιδιά συχνά αντιστέκονται στο να πουν τα όνειρά τους, καθώς αυτά τα όνειρα που θυμούνται συνήθως τα κάνουν να φοβούνται. Ωστόσο, τα όνειρα έχουν διάφορες λειτουργίες στη ζωή του παιδιού.Μπορούν να εκφράσουν το άγχος ή τις ανησυχίες του παιδιού. Μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως σύμβολα συναισθημάτων που το παιδί είναι ανίκανο να εκφράσει ή να αποτελούν ένδειξη επιθυμιών, αναγκών ή φαντασιώσεων που βιώνει το παιδί (Oaklander 1988).

Μπορεί να δοθεί στα παιδιά ένα σημειωματάριο στο οποίο μπορούν να καταγράφουν τα όνειρά τους μεταξύ των συνεδριών. Κατά την επεξεργασία των ονείρων ο θεραπευτής μπορεί επίσης να επικεντρωθεί σε μέρη που λείπουν, πολικότητες, σημεία επαφής ή πτυχές που εμποδίζουν την επαφή, επιθυμίες και πτυχές που αποφεύγονται. Οι φαντασιώσεις και οι ονειροπολήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα όνειρα (Oaklander 1988).Τα όνειρα των παιδιών μπορούν να εκφράσουν μια ημιτελή δουλειά ή μια κατακερματισμένη πτυχή από μόνα τους.

Τα προτεινόμενα βήματα βοηθούν τα παιδιά να προβάλουν αυτές τις κατακερματισμένες πτυχές στον εαυτό τους και να τις κατέχουν και έτσι να εκφράσουν και να ολοκληρώσουν τα ημιτελή συναισθήματα. Αυτή η τεχνική προάγει επίσης τα παιδιά αυτογνωσία. Τα παιδιά έχουν συχνά τρομακτικούς εφιάλτες μετά από μια τραυματική εμπειρία, για παράδειγμα αφού οι γονείς τους πεθάνουν σε τροχαίο ατύχημα.

Μερικές φορές, τα παιδιά χρειάζεται να προβάλλουν τα διαφορετικά κατακερματισμένα μέρη στον εαυτό τους πολλές φορές προτού πραγματοποιηθεί η ενσωμάτωση και σταματούν να έχουν αυτούς τους εφιάλτες. Τις περισσότερες φορές η επεξεργασία των ονείρων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παιγνιοθεραπείας gestalt βοηθά τα παιδιά να εκφραστούν και να κατέχουν την ημιτελή δουλειά και να αναπτύξουν νέες στρατηγικές χειρισμού συναισθημάτων όπως ο φόβος και ο θυμός.