Στη συμβουλευτική ζεύγους προσέρχεται το ζευγάρι που επιθυμεί να διαχειριστεί ουσιαστικά το πρόβλημα που συναντάει. Συνήθως ένα πρόβλημα όπως π.χ. κακή σεξουαλική ζωή, θυμός, απιστία είναι η αφορμή ή το αίτημα που φέρνει το ζευγάρι στον συμβουλευτικό ψυχολόγο ή σύμβουλο. Πίσω, όμως, από το αίτημα κάθε ζευγαριού βρίσκεται και η βαθύτερη αιτία του προβλήματος, η οποία και θα βγει στην επιφάνεια προκειμένου να συνειδητοποιηθεί και να «δουλευθεί» ανάλογα. Προβλήματα στη σεξουαλική ζωή για παράδειγμα μπορεί να κρύβουν έλλειψη πραγματικής αποδοχής της προσωπικότητας του άλλου. Μέσα από τις τεχνικές της, η συμβουλευτική ζεύγους στοχεύει να «φέρει στο φως» τα στοιχεία της προσωπικότητας του καθενός, τις πεποιθήσεις και τις συμπεριφορές που επηρεάζουν τον ίδιο καθώς και τον άλλον, έτσι ώστε να αποκαλυφθούν τα δυσλειτουργικά «μοτίβα» του ζευγαριού, τις αυτόματες αντιδράσεις, δηλαδή, που έχουν δημιουργηθείασυνείδητα με το πέρασμα του χρόνου και την αλληλεπίδραση του ζευγαριού. Με απλά λόγια, η συμβουλευτική ζεύγους έχει ως στόχο να αποκαλύψει το πώς επηρεάζει ο ένας τον άλλο και εν τέλει την σχέση του ζευγαριού. Με την ενθάρρυνση του συμβουλευτικού ψυχολόγου, και τα 2 μέλη του ζευγαριού φθάνουν στη συνειδητοποίση ότι «δε φταίει μόνο ο άλλος» αλλά ότι και οι δύο έχουν μερίδιο ευθύνης όχι μόνο στο πρόβλημα που τους έφερε στο θεραπευτικό δωμάτιο, αλλά και σε όλα τα θέματα που τους αφορούν. Η αναγνώριση της ατομικής ευθύνης καθώς και της αμοιβαίας ευθύνης για τα θέματα που παρουσιάζονται βοηθάει το ζευγάρι να διαχειρίζεται με ευελιξία και αρμονία τα προβλήματα που έρχονται στο προσκήνιο και βάζει τις βάσεις για μία υγιής και συνεχώς εξελισσόμενη σχέση.
H Συμβουλευτική ζεύγους, επίσης, «εκπαιδεύει» το ζευγάρι, παντρεμένο ή μη, να εκφράζεται και να επικοινωνεί ξεκάθαρα, υπεύθυνα και συνεπώς αποτελεσματικότερα. Έτσι, το ζευγάρι θα είναι ικανό να διαχειρίζεται τις συγκρούσεις και τις διαφωνίες που προκύπτουν με ένα εύκολο και συνάμα ανώδυνο τρόπο χωρίς να «πέφτει» στις κλασσικές παγίδες και εμπόδια της επικοινωνίας σήμερα. Όταν το ζευγάρι αρχίζει να επικοινωνεί σωστά τις ανάγκες και τα συναισθήματά του, τότε μπορεί να «χτίσει» νέες βάσεις για αμοιβαία εμπιστοσύνη, αλληλοσεβασμό των αναγκών και της διαφορετικότητας καθώς και αμοιβαία αποδοχή της προσωπικότητας χωρίς όρους. Τότε οι καθημερινές διαφωνίες και δυσκολίες θα μετατρέπονται σε προκλήσεις για εξέλιξη της σχέσης αλλά και του καθενός ξεχωριστά. Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι το τρίτο σκαλοπάτι που πρέπει να ανέβει το ζευγάρι χέρι χέρι για να μπορέσει να εξελίξει τη σχέση του. Το πρώτο σκαλοπάτι είναι η αμοιβαία έλξη, το «χτυποκάρδι» που νιώθει ο ένας για τον άλλον. Είναι πολύ απαραίτητη ειδικά στο ξεκίνημα της σχέσης. Μεσολαβούν αλλά και ακολουθούν κι άλλα «σκαλοπάτια» που το ζευγάρι πρέπει να ανέβει για να φτάσει σε μια όμορφη και δουλεμένη σχέση.
Η συχνότητα των συναντήσεων είναι εβδομαδιαία ή κάποιες φορές ανά δεκαπενθήμερο προσαρμοζόμενη και στις ανάγκες και στα οικονομικά δεδομένα του ζευγαριού. Μερικές συνεδρίες μπορεί να είναι αρκετές για βοηθήσουν το ζευγάρι να αντιμετωπίσει μια κρίση και να αποκτήσει τη γνώση και τα εφόδια έτσι ώστε να αντιμετωπίζει από μόνο του στο μέλλον ανάλογα ή όχι θέματα που το απασχολούν