Τα παιδιά ωφελούνται από την ψυχοθεραπεία, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία, ωστόσο έχουν περιορισμένο λεξιλόγιο λόγω ηλικίας που μπορεί να δυσκολεύει να εκφραστούν μέσα σε ένα κλινικό περιβάλλον. Τα παιδιά μπορούν να κάνουν χρήση της τέχνης για να επικοινωνήσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους στους ενήλικες που θέλουν να τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής τους.Τα εικαστικά αποτελούν μία μορφή εργαλείου στη ψυχοθεραπεία Gestalt όπου οι θεραπευόμενοι χρησιμοποιούν την τέχνη με ποικίλους τρόπους. Με τη βοήθεια του θεραπευτή, το παιδί αποκωδικοποιεί το νόημα της εικόνας και συζητά τα θέματα που ενέπνευσαν το έργο του. Έτσι, τα εικαστικά στη ψυχοθεραπεία Gestalt μπορεί να γίνει μία δημιουργική διέξοδος για τα παιδιά που βιώνουν κάποιες δύσκολες συνθήκες ζωής.Τα εικαστικά στη θεραπεία Gestalt συμβάλουν για τη θετική αλλαγή του παιδιού (όπως και του ενήλικα), μέσω της σχέσης με τον θεραπευτή Gestalt και τα υλικά της τέχνης. Η αλλαγή αυτή προκύπτει μέσα από τη διαδικασία της σωματικής επαφής με τα υλικά, μέσα από τη δημιουργία ενός σημαντικού αντικειμένου τέχνης, μέσα από τη μετουσίωση των συναισθημάτων στις εικόνες και μέσα από την επικοινωνία με το θεραπευτή διαμέσου του αντικειμένου τέχνης.
Με ποιο τρόπο τα εικαστικά συμβάλουν στη ψyχοθεραπτική διαδικασία Gestalt:
1) δημιουργούν οπτικές εικόνες το οποίο αποτελεί σημαντική πλευρά της διαδικασίας μάθησης του ανθρώπου
2) ενεργοποιεί ένα παιδί να έρθει σε επαφή με συναισθήματα που δεν μπορεί να εκφράσει με λόγια
3) λειτουργεί σαν «δοχείο», να εμπεριέξει δυνατά συναισθήματα
4) αποτελεί τρόπο επικοινωνίας μεταξύ παιδιού και θεραπευτή
5) φωτίζει τη μεταβίβαση των συναισθημάτων του παιδιού προς τον θεραπευτή.
Η τέχνη μπορεί να προσφέρει στο παιδί έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας που δεν περιλαμβάνει λόγο.Προσφέρει μία άλλη γλώσσα, μη λεκτική, συμβολική, μέσα από την οποία συναισθήματα, επιθυμίες, φόβοι και φαντασιώσεις μπορούν να εκφραστούν.Η δημιουργία ενός έργου τέχνης αποτελεί ένα τρόπο που επιτρέπει στα παιδιά να αντιμετωπίσουν δύσκολα θέματα με έναν δημιουργικό τρόπο. Το να μιλήσουν τα παιδιά για τις εικόνες που δημιούργησαν και να τις ερμηνεύσουν, συμβάλει ώστε να διεισδύσουν στην καρδιά των προβλημάτων .Μερικές φορές είναι αρκετό για το παιδί να δημιουργήσει ένα αντικείμενο τέχνης και μόνο λίγες λέξεις να πει. Άλλες φορές το παιδί μπορεί να μιλήσει για το έργο του ή να πει μία ιστορία γι αυτό. Η εξωτερίκευση δύσκολων συναισθημάτων και η ικανότητα να τα μοιραστεί το παιδί με έναν ενήλικα, έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα βοηθητική σε γενιές παιδιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.Βοηθάει τα παιδιά να ανακουφιστούν από το άγχος, να αποκτήσουν επίγνωση του εαυτού τους, αλλά και αναπτύξουν υγιείς και αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων τους.
Τα παιδιά ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους μέσα από τον πειραματισμό με υλικά τέχνης, ενώ σε ομαδικό επίπεδο, η εμπλοκή με τα υλικά και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μελών βοηθούν στην κατάκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων που μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές συμπεριφοράς.
Σε ποιές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ψυχοθεραπευτική διαδικασία της Gestalt η τέχνη:
- Ο θανάτος ενός μέλους της οικογένειας ή ενός φίλου
- Το παιδικό τραύμα, σωματική, ψυχική ή σεξουαλική κακοποίηση
- Μαθησιακές δυσκολίες
- Αυτισμός
- Φόβος εγκατάλειψης ή άλλες φοβίες
- Σοβαρές ασθενειές
- Ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια ή η κατάθλιψη
- Κατανόηση και διαχείριση της σωματικής αναπηρίας
- Κατανόηση και διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς